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This is in response to the questions you raised in your 
February 3, 1992 memo about implerentation of the new water 
quality standards- 

Question: Is the 3 year period mentioned a recurrence interval or 
a simple numerical requirement? 

Is the 4 day average concentration a running average, a discrete 
average, or an extreme event? 

We have discussed your question about whether 433 means "on 
the average" with Tom Henry of EPA III. His interpretation was 
the same as that provided on pages 58444-5 of the November 19, 
1991 issue of the Federal Register (vol 56, no. 223) for the 
proposed rule on amendments to the water quality standards 
regulations for compliance with CFA section 303(c)(2)(3). Either 
the 7Q10 or the 4B3 low flow value can be used for chronic aquatic 
life criteria applied to streams and rivers. If you decide to use 
a 4 day 3 year biologically based flow, EPA has a program called 
DFLOW that can be accessed through STORET as WQAB DFLOW which will 
calculate the biologically based flows using USGS flow data. 
EPA's Technical Support Document referenced DFLOW computer program 
should be used rather than devising your own statistical method 
for calculating 4B3. 

Question: Is the intent of the mixing zone standard to apply to 
all discharges and thereby protect all stream segments or is it to 
apply only to those dischargers that have a mixing zone specified 
in their permit? 

The intent is for mixing zone requirements to apply to all 
discharges within a stream segment not meeting beneficial uses. 
In other words, if a problem with use attainment is noticed (such 
as no zone of passage or a discharge encompassing a fish nursery 
area or shellfish beds), the mixing zone should be defined and 



regulated in the permit. otherwise, it would be appropriate to 
continue issuing discharge permits as we have in the past with the 
recognition that an unofficial mixing zone was present that still 
allowed the attainment of all beneficial uses. In areas where we 
recognize a mixing zone should be regulated, limiting the zone to 
L/3 the cross section is acceptable. 

Question: Is the typical cross section drawing a correct 
interpretation of the mixing zone standard? 

The drawing would be correct only if there were no biological 
considerations/requirements placed in the mixing zone policy. 
Remember, there must be a zone of passage and all the requirements 
of the General Standard must be met. Your example violates both 
of these biological considerations and one or both of the mixing 
zones would have to be reduced in size or moved. 

Question: Are the critical low flows listed in the "Stream 
Application: stream Flow" section refer to the method used to 
calculate flows, the method used to calculate vasteload 
allocations (if so what method?) or does it simply refer to 
interpreting monitoring data? 

For human health the critical low flows referenced in the 
standard should only be used for steady state modeling. For 
aquatic life standards, critical low flows are to be applied the 
same way we have historically applied the 7Q10. In other wordso  
the 71210 or 1Q10 should be used for steady state modeling. In 
situations where another statistical method is selected for 
application of aquatic life standards, we are undecided whether 
these critical low flows still apply. This is one of the issues 
we have asked the SAC subcommittee on flows to address. 

Question: This part goes on to say that the valid statistical 
methods referred to must be "shown to protect aquatic organisms." 
Does this mean compliance with the numerical standards? 

Yes. 




