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COPIES: 	William Woodf in, OWRM, OECA, CBP, Fred Cunningham and Ron Gregory 

Since we have been implementing VR 680-14-02 Policy for Nutrient 
Enriched Waters (attached), several questions have arisen regarding 
interpretation of the policy when applying it to the VPDES permits 
program. The purpose of this memorandum is to provide permitting 
guidance and interpretation of certain aspects of the policy. The 
following is a list of some common questions and our guidance. 

Question 1: If a municipal STP expands their facility from a 
design flow of less than 1.0 MGD to a design flow 
of equal to or greater than 1.0 MGD, does the 
Nutrient Policy apply? 

	

Answer: 	Yes, the policy should be applied to this permit. 
This permittee should be required to meet an 
effluent limit of 2 mg/1 for Total Phosphorous upon 
start-up on the expanded facility. 

Question 2: If an existing municipal STP expands by .05 MGD or 
greater, does the policy apply? 

	

Answer: 	Yes, if any expansion results in a design flow of 
.05 MGD or greater, then the policy should be 
applied. 

Question 3: How is the phrase "authorized to discharge 1 MGD or 
more" interpreted in regards to industrial 
facilities? 

Answer: This phrase is interpreted to apply to the long 
term average flow of any and all discharges of 
wastewater from industrial facilities. This long 
term average is generally for a period not less 
than one year, and not more than five years or not 
more than a time period beyond which process, 
production, or wastewater treatment modifications 
altered flow levels. 



Example: 

An industry has operated for 3 years with an 
average flow of .75 MGD per month. In the fourth 
year they expand production and discharge 1.1 MGD 
per month. The policy would apply. 

Question 4: An industrial facility has more than one outfall. 
How is the policy applied? 

Answer: 	The policy is to be applied to each outfall that 
has a long term average flow of 1.0 MGD or 
greater. If no outfalls have long term average 
flows of 1.0 MGD or greater, then the policy does 
not apply to that permit. 

Question 5: How are the nutrient limits to be incorporated into 
permits? 

Answer: 	For municipal permits the Phosphorous limit (and 
Nitrogen limit where applicable) is to be listed as 
a monthly average concentration with associated 
monthly average mass loadings based on design 
flow. No weekly average values are necessary. For 
industrial permits, the applicable limit is to be 
listed as a monthly average concentration with 
associated monthly average mass loadings based on 
the long term average flow. No daily maximum values 
are necessary. For non-contact cooling water 
discharges,and for discharges that are 
significantly influenced by stormwater, include 
monthly average concentration limits, but no mass  
limits are necessary. 

Question 6: If a permit is issued with nutrient limits as 
concentration and quantity and in the future the 
permittee requests that the quantity limits be 
increased based on flow increases, can we increase 
the quantity limits? 

Answer: Our interpretation of the nutrient policy is that 
we wish to hold the line on discharges of nutrients 
into nutrient enriched waters. Therefore, the 
permit modification would not increase the quantity 
limits, and the concentration limits would be made 
more stringent based on the revised higher flow to 
yield the same quantity limits. 
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4,4 COMMONWEALTH OF VIRGINIA 
STATE WATER CONTROL BOARD 

VR 680-14-02 - POLICY FOR NUTRIENT ENRICHED WATERS 

[Adopted: March 28-29, 1988 - Effective: May 25, 1988.] 

§ 1. Purpose. 
This policy provides for the control of discharges of 

nutrients from point sources affecting state waters that have 
been designated "nutrient enriched waters" in VR 680-21-07.03. 

§ 2. Authority. 
The Board has adopted this policy under the authority of 

§§ 62.1-44.15(3), 62.1-44.15(10) and 62.1-44.15(14) of the Code 
of Virginia. 

§ 3. Strategy for "nutrient enriched waters". 
As specified herein, the board shall reopen the NPDES 

permits of certain point source dischargers to "nutrient 
enriched waters" and shall impose effluent limitations on 
nutrients in the discharges authorized by those permits and 
certain new permits. 

A. 1. All dischargers authorized by NPDES permits 
issued on or before July 1, 1988, to discharge 1 MGD 
or more to "nutrient enriched waters" shall be 
required to meet a monthly average total phosphorus 
effluent limitation of 2 mg/1 as quickly as possible 
and in any event within 3 years following 
modification of the NPDES permit. 
2. 	At the time of modification of the NPDES permit, 
any discharger who voluntarily accepts a permit to 
require installation and operation of nitrogen 
removal facilities to meet a monthly average total 
nitrogen effluent limitation of 10 mg/1 for the 
months of April through October shall be allowed an 
additional year to meet the phosphorus effluent 
limitation in § 3 A.1. 

B. All new source dischargers as defined in Regulation 6 
with a permit issued after July 1, 1988 and a design flow 
greater than or equal to 0.05 MGD who propose to discharge 
to "nutrient enriched waters" shall be required to meet a 
monthly average total phosphorus effluent limitation of 2 
mg/ 1. 
C. This policy shall not be construed to relax any 
effluent limitation concerning a nutrient that is imposed 
under any other requirement of state or federal law. No 
time extensions outlined in § 3 A.2 for installation and 
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operation of nitrogen removal facilities shall be granted 
to a discharger if such an effluent limitation or a time 
extension is already imposed under any other requirement 
of state or federal law or regulation. 

§ 4. Whenever the board determines that a permittee has the 
potential for discharging monthly average'total phosphorus 
concentrations greater than or equal to 2 mg/1 or monthly 
average total nitrogen concentrations greater than or equal to 
10 mg/1 to "nutrient enriched waters," the board may reopen the 
NPDES permit to impose monitoring requirements for nutrients in 
the discharge. 

5. The board anticipates that, following implementation of 
the foregoing requirements and evaluation of effects of this 
policy and of the results of the non-point source control 
programs, further limitations on discharges of phosphorus or of 
other nutrients may be necessary to control undesirable growths 
of aquatic plants. 

§ 6. The board may entertain petitions from adjoining states to 
consider rulemakings to control nutrients entering tributaries 
to "nutrient enriched waters" of the adjoining state. 
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